Ονοματεπώνυμο:
Παναγιωτίδου Κυριακή

Σχολή Φοίτησης:
Τμήμα Εργοθεραπείας,
ΤΕΙ Αθήνας

Επαγγελματικός Τίτλος:
Εργοθεραπεύτρια

 

"Έχω ολοκληρώσει Σπουδές στο Τμήμα Εργοθεραπείας του ΤΕΙ Αθήνας. Έχω παρακολουθήσει και συμμετάσχει σε πολλά συνέδρια, ημερίδες και μεταπτυχιακά σεμινάρια (Bobath, Sensory Integration) που αφορούν κυρίως το αντικείμενο με το οποίο αποφάσισα να ασχοληθώ: τα παιδιά με αναπτυξιακές διαταραχές. Δούλεψα εθελοντικά για μικρό διάστημα σε τρία διαφορετικά κέντρα στο Βέλγιο πάνω στο αντικείμενό μου. Έχω εργαστεί στον ιδιωτικό χώρο σε κέντρα αποκατάστασης. Εδώ και 13 χρόνια εργάζομαι σε ένα από τα πιο σημαντικά και ίσως το πιο παλιό κέντρο αποκατάστασης για παιδιά στην Ελλάδα. Καθημερινή μου δουλειά είναι να αξιολογώ, να ορίζω θεραπευτικούς στόχους και να οργανώνω το θεραπευτικό πρόγραμμα ανάλογα τις ανάγκες και τις ικανότητες του κάθε παιδιού και οικογένειας. Δουλεύω με βρέφη και παιδιά μέχρι 14 χρονών. Ενδεικτικά κάποιοι στόχοι μου είναι η αυτοϋπηρέτηση (ένδυση-απόδυση-εκπαίδευση σφιγκτήρων-φαγητό-μετακίνηση),ομαλοποίηση μυϊκού τόνου, βελτίωση χρήσης των άνω άκρων με αδρούς ή επιδέξιους χειρισμούς, γραφοκινητική εξέλιξη, κ.α."

 Ρωτήσαμε την Κυριακή,

...για το σχολείο και τις εξετάσεις!

Μέχρι την πρώτη λυκείου πήγαινα σε γενικό λύκειο, μετά συνέχισα σε επαγγελματικό λύκειο όπου πέρασα χωρίς Πανελλαδικές εξετάσεις αλλά με ενδοσχολικές στο ΤΕΙ Εργοθεραπείας.

...για την συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου!

Με την βοήθεια ενός καθηγητή μου που γνώριζε καλά από επαγγελματικό προσανατολισμό συμπλήρωσα το μηχανογραφικό μου. Δεδομένου λοιπόν και της αγάπης μου για τα παιδιά και γενικότερα για τον συνάνθρωπο αλλά και το ενδιαφέρον μου για τα παραϊατρικά επαγγέλματα επέλεξα κοινωνική εργασία και εργοθεραπεία.

...για τις σπουδές και τη φοιτητική ζωή!

Τα φοιτητικά χρόνια ήταν τα καλύτερα! Η σχολή μου ήταν σχετικά καινούρια και είχε αρκετά γενικά θεωρητικά αλλά και εργαστηριακά μαθήματα. Σήμερα επειδή εκπαιδεύονται φοιτητές εργοθεραπευτές στο χώρο που εργάζομαι βλέπω πόσο έχει αλλάξει η σχολή και το πρόγραμμα σπουδών έχει εμπλουτιστεί και εκσυγχρονιστεί. Οι πληροφορίες που είχα για την αγορά εργασίας ήταν ότι υπήρχε άμεση επαγγελματική αποκατάσταση σε χώρους ιδιωτικούς (θεραπευτήρια, κέντρα αποκατάστασης), δημόσιους (ειδικά σχολεία, νοσοκομεία, ψυχιατρεία, ΚΑΠΗ) ή στο ελεύθερο επάγγελμα. Σήμερα παραμένει ένα επάγγελμα με σχετικά εύκολη αποκατάσταση. Κατά την διάρκεια σπουδών μου δούλευα ως ομαδάρχισσα σε παιδικές κατασκηνώσεις καθώς και με παιδιά με αυτισμό.

...για την πρώτη μέρα στη δουλειά!

Τον Μάιο πήρα το πτυχίο μου και τον Σεπτέμβριο ξεκίνησα να εργάζομαι σε κέντρο αποκατάστασης με παιδιά με μόνιμες κινητικές αναπηρίες από 4-16χρονών. Η εμπειρία ήταν θετική γιατί συνειδητοποίησα γρήγορα ότι είχα κάνει την σωστή επιλογή για εμένα. Η πρώτη μου μέρα ήταν πολύ αμήχανη αρχικά, σιγά σιγά όμως εξοικειώθηκα με τον χώρο και τους ανθρώπους και ξεκίνησα να οργανώνω τον χώρο εργοθεραπείας και να καταστρώνω πρόγραμμα αξιολογήσεων και θεραπειών.

...για την αγορά εργασίας πάνω στο συγκεκριμένο αντικείμενο!

Θεωρώ ότι η επιστημονική κατάρτηση και η εξειδίκευση είναι πολύ σημαντικά για έναν επαγγελματία. Για παράδειγμα ιδιαίτερα σημαντική είναι η ανάπτυξη της υποστηρικτικής τεχνολογίας στο χώρο της εκπαίδευσης, αυτοϋπηρέτησης, μετακίνησης, επικοινωνίας, ελέγχου περιβάλλοντος, παιχνιδιού. Ο εργοθεραπευτής έχει τη γνώση και την ικανότητα να εφαρμόσει την τεχνολογία (χαμηλή τεχνολογία -ένα προσαρμοσμένο κουτάλι ή υψηλή τεχνολογία -ένα οπτικό πληκτρολόγιο προσαρμοσμένο σε παιδί με μειωμένη όραση) για να δώσει τη δυνατότητα στο παιδί ή στον ενήλικα μια πιο αυτόνομη και με ποιότητα ζωή. Ένας νέος επαγγελματίας πρέπει να ενδιαφέρεται για τον συνάνθρωπο βλέποντάς τον πίσω από την αναπηρία σαν ολότητα. Χρειάζεται υπομονή, επιμονή, στρατηγική και συχνά να επινοεί προσαρμογές και εφαρμογές για να λύνει πρακτικά προβλήματα. Οποιαδήποτε καλλιτεχνική, αθλητική ή άλλη κλίση πολύ πιθανόν να αποδειχθούν χρήσιμα στην επαγγελματική του πορεία. Οι λάθος αντιλήψεις πιστεύω ανήκουν στο παρελθόν ότι εργοθεραπεία = απασχολησιοθεραπεία ή ότι απλά μόνο παίζουμε. Είναι τόσο πολύπλευρο επάγγελμα με επιστημονική βάση που πραγματικά στοχεύει στην βελτίωση και ανεξάρτητη ζωή.

Κυριακή, γιατί να σπουδάσει κάποιος το επάγγελμά σου;

Αν κάποιος θέλει να νοιώσει την ικανοποίηση και την χαρά στα μάτια ενός παιδιού και την πληρότητα σαν επαγγελματίας ότι με την δουλειά του το βοήθησε να παίξει, να ντυθεί ή να φάει μόνο του τότε θα μπορούσε να σπουδάσει εργοθεραπεία!

Αν γυρνούσες το χρόνο πίσω τι θα άλλαζες;

Δεν νομίζω να άλλαζα κάτι αν γυρνούσα το χρόνο πίσω... Ίσως το μόνο που θα ήθελα θα ήταν να σπούδαζα την εργοθεραπεία όπως την σπουδάζουν οι σημερινοί φοιτητές!

 

 

Copyright © 2016 - All Rights Reserved - CareerInProgress.gr