Ονοματεπώνυμο:
Πάνος Ευαγγελόπουλος

Σχολή Φοίτησης:
Τμήμα Χημικών Μηχανικών,
Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Επαγγελματικός Τίτλος:
Χημικός Μηχανικός

linkedin

 

"Είμαι απόφοιτος της σχολής Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ και αφού ολοκλήρωσα και τις στρατιωτικές μου υποχρεώσεις στην Ελλάδα, παρακολούθησα Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα με τίτλο "Βιώσιμη Τεχνολογία" στην Πολυτεχνική σχολή Royal Institute of Technology (KTH) στη Στοκχόλμη της Σουηδίας. Έπειτα από 7 χρόνια συνεχόμενης εκπαίδευσης, επιλέχθηκα ως διδακτορικός φοιτητής στο ίδιο Ίδρυμα για έρευνα σε θερμικές μεθόδους ανακύκλωσης ηλεκτρονικών σκουπιδιών. Η καθημερινότητα μου περιλαμβάνει εκπόνηση πειραμάτων, ανάλυση και σύγκριση πειραματικών αποτελεσμάτων, εκτενή έρευνα παρόμοιων εργασιών από τα καλύτερα κέντρα έρευνας και Πανεπιστήμια παγκοσμίως, εγγραφή αναφορών και επιστημονικών άρθρων και, φυσικά, πολύ-πολύ διάβασμα..."

Ρωτήσαμε τον Πάνο,

...για το σχολείο και τις εξετάσεις!

Ως μαθητής είχα πάντα έφεση στις θετικές επιστήμες, γι' αυτό και οι βαθμοί μου ήταν υψηλοί σε μαθηματικά, φυσική, χημεία και προγραμματισμό αλλά και χαμηλοί στα θεωρητικά μαθήματα όπως αρχαία, ιστορία, έκθεση και κείμενα. Η θετική και η τεχνολογική κατεύθυνση για εμένα ήταν μονόδρομος. Στην Γ' Λυκείου ήμουν αρκετά προσηλωμένος στο στόχο μου να περάσω σε κάποια σχολή του Πολυτεχνείου, γι' αυτό και αύξησα την απόδοση του διαβάσματος μου χωρίς όμως να περιορίσω σημαντικά τις εξόδους με τους φίλους μου. Κατά την διάρκεια των εξετάσεων, θυμάμαι, έντονα, να απογοητεύομαι με την απόδοση μου σε ορισμένα μαθήματα αλλά και την ευχαρίστηση μου με την απόδοση μου σε άλλα. Κάπως έτσι έβγαλα αρκετά μόρια ώστε να μου εξασφαλίσουν την εισαγωγή μου σε κάποια σχολή του Πολυτεχνείου στην Αθήνα, ακριβώς όμως σε ποια σχολή δεν γνώριζα πριν τα τελικά αποτελέσματα των βάσεων.

...για την συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου!

Από την αρχή ήξερα ότι μου άρεσε το επιστημονικό πεδίο του Πολυτεχνείου και είχα αποκλείσει οποιαδήποτε άλλο εκπαιδευτικό ίδρυμα. Το οικογενειακό μου περιβάλλον έπαιξε σίγουρα πολύ σημαντικό ρόλο, αφού η αδερφή μου είχε ήδη περάσει στους Μηχανολόγους Μηχανικούς και από όσα μου περιέγραφε, μου άρεσε το αντικείμενο των σπουδών της. Έτσι, συμπλήρωσα στο μηχανογραφικό μου δελτίο τις σχολές του Πολυτεχνείου με σειρά προτίμησης κι έπειτα συμπλήρωσα άλλες σχολές που με ενδιέφεραν λιγότερο, όπως πληροφορική, μαθηματικό και φυσικό. Τελικά, δεν "έπιασα" τη σχολή των Μηχανολόγων Μηχανικών ΕΜΠ, πέρασα όμως στους Χημικούς Μηχανικούς που έχουν αρκετά κοντινό αντικείμενο. Θα προτιμούσα να είχα περισσότερη βοήθεια ώστε να κατανοήσω το αντικείμενο της κάθε σχολής πριν συμπληρώσω το μηχανογραφικό δελτίο, αλλά εκείνη την εποχή ήταν αδύνατο. Πλέον με τις νέες τεχνολογίες, τους ειδικούς και την ενημέρωση μέσω των διαδικτυακών τόπων της κάθε σχολής, η πληροφόρηση είναι πολύ πιο εύκολη.

...για τις σπουδές και τη φοιτητική ζωή!

Η σχολή των Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ μου έδωσε ένα ευρύ φάσμα γνώσεων σε διάφορους τομείς, σίγουρα όμως, το πιο βασικό κέρδος που αποκόμισα είναι ο τρόπος σκέψης και προσέγγισης διαφόρων καθημερινών προβλημάτων. Φυσικά, απέκτησα διάφορες ικανότητες και εφόδια με τα οποία μπορώ να διεκδικήσω μια καλή θέση εργασίας στο μέλλον μόλις ολοκληρώσω τις σπουδές μου στο εξωτερικό. Κατά την διάρκεια της φοίτησης μου στο Πολυτεχνείο, είχα την ευκαιρία να εργαστώ για ένα διάστημα σε διυλιστήριο όπου μπόρεσα να συνδέσω την θεωρητική μου εκπαίδευση στην σχολή με την πρακτική εφαρμογή της σε εργαστήριο, πάνω σε πραγματικές συνθήκες παραγωγής. Παράλληλα, εργάστηκα και σε τομείς διαφορετικούς με τις σπουδές μου, γεγονός που μου έδωσε πολλές και χρήσιμες εμπειρίες.

...για την πρώτη μέρα στη δουλειά!

Πάνω στο αντικείμενο, εργάστηκα πρώτη φορά στο διυλιστήριο των Ελληνικών Πετρελαίων, μια καλή ευκαιρία για να συνδέσω το γνωστικό μου αντικείμενο με την πραγματική εφαρμογή στην παραγωγή. Θυμάμαι, έπαιρνα μέρος στον περιοδικό καθαρισμό των δεξαμενών, καθώς και στην συντήρηση του βιολογικού καθαρισμού της εταιρίας. Έπειτα, κατά την διάρκεια της στρατιωτικής μου θητείας, ήμουν υπεύθυνος εργαστηρίου στην συντήρηση ελικοπτέρων. Η θέση αυτή ήταν υψηλής ευθύνης και ευαισθησίας, αφού περιελάβανε καθημερινό δειγματοληπτικό έλεγχο στα λιπαντικά και τα καύσιμα των ελικοπτέρων ώστε να κρίνονται τα ελικόπτερα κατάλληλα ή όχι για πτήση! Σίγουρα, τα εφόδια που απέκτησα μέσω της σχολής μου με βοήθησαν να ελαχιστοποιήσω σφάλματα και παραλήψεις της συντήρησης αλλά και της παροχής καυσίμων.

...για την αγορά εργασίας πάνω στο συγκεκριμένο αντικείμενο!

Η Χημική Μηχανική παίζει καθοριστικό ρόλο στην ικανοποίηση των αναγκών της κοινωνίας, από την παραγωγή ενέργειας μέχρι την παραγωγή τροφίμων, καταναλωτικών αγαθών και φαρμάκων. Επομένως, το φάσμα που καλύπτει είναι αρκετά ευρύ. Στην Ελλάδα, οι περισσότεροι χημικοί μηχανικοί δραστηριοποιούνται σε θέματα όπως: Διοίκηση και Οικονομικά, Ασφάλεια και Υγιεινή, Έλεγχος και Ρύθμιση Διεργασιών, και Ποιότητα και Έλεγχος προϊόντων και διαδικασιών, καθώς σε μεγάλο ποσοστό τα καταναλωτικά αγαθά είναι εισαγόμενα. Για να μπορέσει ένας χημικός μηχανικός να ξεχωρίσει, αφενός θα πρέπει να πάρει όσο το δυνατό μεγαλύτερη εξειδίκευση σε έναν από τους παραπάνω τομείς, είτε μέσω εργασιακής εμπειρίας μετά την σχολή, είτε μέσω κάποιου μεταπτυχιακού προγράμματος, και αφετέρου, να έχει το μεράκι να εξελίξει τις δεξιότητες του πάνω στην επιστήμη!

Πάνο, γιατί να σπουδάσει κάποιος το επάγγελμά σου;

Αν σου αρέσει η έρευνα, η ανάπτυξη και η βελτίωση προϊόντων, μεθόδων και εγκαταστάσεων, αν σε γοητεύει η μελέτη, η κατασκευή, η λειτουργία και η τεχνική εξυπηρέτηση χημικών εγκαταστάσεων και, τέλος, αν αισθάνεσαι πως ο σχεδιασμός, η παραγωγή, ο έλεγχος, η διάθεση και οι εφαρμογές παραγόμενων προϊόντων και υλικών είναι έννοιες που σου ταιριάζουν, τότε η σχολή των Χημικών Μηχανικών πρέπει να είναι η πρώτη στο μηχανογραφικό σου δελτίο.

Αν γυρνούσες το χρόνο πίσω τι θα άλλαζες;

Θα προσπαθούσα να πάρω ακόμη περισσότερα εφόδια και εμπειρίες από την σχολή μου γιατί τώρα που ασχολούμαι με την έρευνα και εμβαθύνω περισσότερο στην επιστήμη του Χημικού Μηχανικού, λεπτομέρειες που μου φαίνονταν κατά την διάρκεια των σπουδών μου ανούσιες, τώρα είναι πολύ πιο σημαντικές!

 

 

Copyright © 2016 - All Rights Reserved - CareerInProgress.gr