Ονοματεπώνυμο:
Γιούλη Γκέκη

Σχολή Φοίτησης:
Τμήμα Γραφιστικής,
ΤΕΙ Αθήνας

Επαγγελματικός Τίτλος:
Γραφίστρια

linkedin

 

"Είμαι απόφοιτη του στο Τμήματος Γραφιστικής του ΤΕΙ Αθήνας και φέτος ολοκληρώνω το μεταπτυχιακό μου πάνω στις Γραφικές Τέχνες και τα Πολυμέσα, στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο. Εργάζομαι σε διαφημιστική εταιρία ως γραφίστρια, ενώ στα καθήκοντα μου περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, το "κλείσιμο" μακέτας, ο σχεδιασμός εταιρικής ταυτότητας, λογοτύπων, εντύπων, το web design κ.λπ"

Ρωτήσαμε την Γιούλη,

...για το σχολείο και τις εξετάσεις!

Η πορεία μου στο Λύκειο περιλάμβανε πολλές εκπλήξεις, μιας και το σύστημα άλλαξε ενώ πήγαινα στη Β' Λυκείου. Το αποτέλεσμα ήταν να αρχίσω σε ΤΕΛ (Τεχνικό Λύκειο τότε) και να συνεχίσω στην Β' Λυκείου στο Ενιαίο Λύκειο. Αυτή ήταν και η χρονιά που ξεκίνησα Σχέδιο σε φροντιστήριο. Ένας καθηγητής στην Α' Λυκείου με ενθάρρυνε σε μια εργασία που είχε να κάνει με σχέδιο και από τότε μπήκε στο μυαλό μου και δε βγήκε ποτέ! Ήξερα από μικρή πως θέλω να ασχοληθώ με τις τέχνες και πίστευα πως θα τα καταφέρω. Η διαδικασία των τελικών εξετάσεων ήταν, βέβαια, δύσκολη και απαιτητική! Μαθητές και καθηγητές προσπαθούσαμε εκείνη τη χρονιά να αντεπεξέλθουμε στο νέο σύστημα & τις αλλαγές στις εξετάσεις...

...για την συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου!

Βασικός, και μάλλον αποκλειστικός, παράγοντας στις επιλογές μου στο Μηχανογραφικό Δελτίο ήταν το Σχέδιο! Όποτε και ιεράρχησα τις σχολές που απαιτούσαν την εξέταση στο Σχέδιο βάσει των προτιμήσεων μου.

...για τις σπουδές και τη φοιτητική ζωή!

Θυμάμαι τις σπουδές μου ως μια πολύ ωραία εποχή! Οι καθηγητές μας μετέφεραν μια ελεύθερη σκέψη, μια κουλτούρα που δε θύμιζε τίποτα από την εποχή του σχολείου! Αυτή η ελευθερία να εκφραστείς όπως θέλεις μέσα από την τέχνη είναι και η μαγεία της δουλειάς μας!
Οι καθηγητές μάς μιλούσαν για την αγορά εργασίας με ρεαλισμό. Ας πούμε, βέβαια, αλήθειες: στην ηλικία των 20 δεν πιστεύεις τίποτα! Ωστόσο, αρκετά πράγματα για το μελλοντικό μου επάγγελμα & την αγορά εργασίας έμαθα προς στο τέλος των σπουδών μου, στο τμήμα σελιδοποίησης μίας εφημερίδας.

...για την πρώτη μέρα στη δουλειά!

Οι ρυθμοί που υπάρχουν στο χώρο εργασίας ενός Γραφίστα δεν γίνεται να περιγραφούν με λόγια! Ο χρόνος είναι μεγάλος “εχθρός” και η ταχύτητα είναι προσόν του καλού επαγγελματία! Η πρώτη μέρα στη δουλειά ήταν προσαρμοστική. Θυμάμαι να με κάνουν βόλτα σε όλη την εταιρεία και να με συστήνουν στους συναδέλφους μου. Ένιωθα υπέροχα. Είχα το δικό μου γραφείο και, σύντομα, απέκτησα τις πρώτες μου δουλειές. Η στιγμή που λαμβάνεις τα πρώτα σημάδια εμπιστοσύνης από το πελάτη σου δίνει ικανοποίηση και δύναμη να ξετυλίξεις όλο το ταλέντο σου!

...για την αγορά εργασίας πάνω στο συγκεκριμένο αντικείμενο!

Το αντικείμενο της Γραφιστικής απαιτεί πολύ καλή επαφή με την τεχνολογία. Πρέπει να είσαι ενημερωμένος για κάθε εξέλιξή της ώστε να μη χάνεις τον ρυθμό της αγοράς! Οι απαιτήσεις είναι υψηλές και ο ανταγωνισμός μεγάλος. Σε καμία περίπτωση, δε φτάνει μόνο η εξειδίκευση στο αντικείμενο. Ο δυναμισμός, η σωστή επικοινωνία και ο σεβασμός είναι μερικά από τα στοιχεία που θα εκτιμηθούν σε μια δουλειά που θεωρείται, κατά κόρον, ομαδική. Μέσω της εργασίας σου συμβάλεις προσωπικά στην τελική επιτυχία, την όποια και πρέπει να μάθεις να μοιράζεσαι με τους συνεργάτες σου! Τουλάχιστον, αυτό ισχύει σε μια μεγάλη διαφημιστική εταιρεία.

Γιούλη, γιατί να σπουδάσει κάποιος το επάγγελμά σου;

Αρχικά, γιατί αγαπάς το αντικείμενο!
Έπειτα, γιατί μπορεί να σου δώσει πολλές επιλογές απασχόλησης. Μπορείς να δουλέψεις ως freelancer, δηλαδή χωρίς ωράριο, χωρίς σταθερό χώρο εργασίας ή ενδιάμεσους, αφού είσαι εσύ και ο πελάτης, και με μεγαλύτερη ελευθερία έκφρασης τις περισσότερες φορές. Μπορείς, επίσης, να δουλέψεις στο πλαίσιο μιας ομάδας σε εταιρείες, δημιουργικά γραφεία, εφημερίδες, σε χώρους & αντικείμενα γύρω από τη μόδα, τα περιοδικά, την τηλεόραση κ.α.
Τέλος, έχεις τη δυνατότητα να συνδυάσεις και τις δύο παραπάνω επιλογές για επιπλέον εισόδημα. Ένα από τα αρνητικά του αντικειμένου είναι πως δεν υπάρχει ωράριο! Πρέπει να είσαι αποφασισμένος & να αφιερώσεις όλη σου την ενέργεια για να φτάσεις ψηλά.

Αν γυρνούσες το χρόνο πίσω τι θα άλλαζες;

Δε θα άλλαζα κάτι! Νιώθω ευγνώμων και τυχερή για την μέχρι τώρα πορεία μου.

 

 

Copyright © 2016 - All Rights Reserved - CareerInProgress.gr