Ονοματεπώνυμο:
Σωτηρία Ελευθερίου

Σχολή Φοίτησης:
Τμήμα Λογιστικής & Χρηματοοικονομικής,
Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Επαγγελματικός Τίτλος:
Self-employed Accountant and Instructor of Accounting

site/blog: www.sotele.gr

linkedin

 

"Σε προπτυχιακό επίπεδο είμαι απόφοιτος του τμήματος Λογιστικής & Χρηματοοικονομικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθήνας και του τμήματος Επικοινωνίας & Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του ΕΚΠΑ. Επίσης έχω ολοκληρώσει τις μεταπτυχιακές μου σπουδές με αντικείμενο την Εφαρμοσμένη Λογιστική και Ελεγκτική του ΕΚΠΑ σε συνεργασία με το ΙΕΣΟΕΛ. Περισσότερα από 10 χρόνια, εργάζομαι ως ελεύθερη επαγγελματίας Λογίστρια Φοροτεχνικός Α' Τάξης και Εισηγητής Λογιστικής και διατηρώ λογιστικό γραφείο στο Παγκράτι. Σε καθημερινή βάση, ασχολούμαι με τη λογιστική παρακολούθηση διαφόρων επιχειρήσεων, παρέχοντας συμβουλές φοροτεχνικού και λογιστικού περιεχομένου. Επίσης, είμαι εισηγητής λογιστικής σε διάφορους φορείς, όπως το ΙΕΣΟΕΛ και το ΑΕΙ Πειραιά ΤΤ και έχω συνεχή επαφή με τους φοιτητές που σπουδάζουν λογιστική."

Ρωτήσαμε την Σωτηρία,

...για το σχολείο και τις εξετάσεις!

Είναι γεγονός ότι τα σχολικά μου χρόνια ήταν πολύ όμορφα και ξέγνοιαστα..μέχρι να έρθουν οι Πανελλαδικές Εξετάσεις! Ειλικρινά, την περίοδο εκείνη έκανα τις περισσότερες θυσίες από το προσωπικό μου χρόνο και ευχαρίστηση και το μόνο που έχω να θυμάμαι είναι ένα ατελείωτο διάβασμα, μια συνεχή επανάληψη! Βέβαια ο στόχος μου ήταν να εισαχθώ στην πρώτη επιλογή του Μηχανογραφικού μου Δελτίου, άρα δεν το μετάνιωσα καθόλου!

...για την συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου!

Προσωπικά ήμουν πολύ επικεντρωμένη στο στόχο μου και μάλιστα από τη Β' Λυκείου, που ήταν η πρώτη χρονιά ίδρυσης του τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής της πρώην ΑΣΟΕΕ. Ήμουν ενθουσιασμένη! Ήταν η πρώτη και μόνη μου επιλογή. Παρόλο που πρόσθεσα και άλλες σχολές στο Μηχανογραφικό μου Δελτίο και ευτυχώς οι οικονομικές σχολές είναι αρκετές, προσωπικά το θεωρούσα αποτυχία να μην περάσω στο τμήμα αυτό. Γι' αυτό ήμουν διατεθειμένη να θυσιάσω ό,τι χρειαζόταν.
Σημαντικό ρόλο βέβαια έπαιξαν και τα συγγενικά μου πρόσωπα που ήδη ασχολούνταν με τη λογιστική και τον ευρύτερο οικονομικό κλάδο και από τους οποίους άντλησα όσες σχετικές πληροφορίες χρειαζόμουν.

...για τις σπουδές και τη φοιτητική ζωή!

Πρέπει να ομολογήσω ότι το τμήμα ΛΟΧΡΗ είναι πολύ καλό και με απήχηση στην αγορά εργασίας. Αυτό σημαίνει ότι οι καθηγητές ήταν πολύ απαιτητικοί, το πρόγραμμα σπουδών αρκετά δύσκολο και απαιτούσε συνεχή παρακολούθηση των διαλέξεων, καθώς το επίπεδο των εξετάσεων ήταν -και είναι- πολύ υψηλό.
Σε καμία περίπτωση δεν άλλαξαν τα πιστεύω μου για το αντικείμενο. Σε καμία περίπτωση δεν μετάνιωσα για αυτή την επαγγελματική επιλογή μου. Προσωπικά θεωρώ τη λογιστική, τρόπο ζωής!
Για το λόγο αυτό, στην αγορά εργασίας μπήκα στα τέλη του 4ου έτους σπουδών μου και βρήκα αμέσως δουλειά. Η γενιά μου αποτελεί τη δεύτερη του αποφοίτων του ΛΟΧΡΗ από την ίδρυση του, γεγονός που δέχθηκε ο εμπορικός κόσμος με πολύ ενδιαφέρον και άμεση απορρόφηση για εμάς!
Από τότε δεν σταμάτησα λεπτό να εργάζομαι.

...για την πρώτη μέρα στη δουλειά!

Επειδή ήμουν στα "τελειώματα" των σπουδών μου, η εργασία ήταν κάτι τελείως διαφορετικό και ξένο για μένα. Άλλωστε ήταν η πρώτη φορά που εργαζόμουν λογιστικό γραφείο. Το πρωινό ωράριο, η ευθύνη των αριθμών και τα λάθη στους φόρους των άλλων, ήταν κάποια από τα πολύ αγχωτικά του επαγγέλματος, που όμως με πείσμωσαν αντί να με καταβάλουν. Ήθελα απλά να εφαρμόσω όσα έμαθα και αγαπούσα στο αντικείμενο μου και ταυτόχρονα να αναδείξω τις ικανότητες και τις γνώσεις μου!
Ειδικά το τελευταίο, ήταν η αιτία που παράλληλα με το λογιστικό γραφείο ξεκίνησα να κάνω μαθήματα λογιστικής σε άλλους φοιτητές. Στο χώρο αυτό, μπορούσα να μεταλαμπαδεύσω τις γνώσεις μου στο αντικείμενο της λογιστικής και -γιατί όχι- να κάνω και άλλους ανθρώπους να το αγαπήσουν!

...για την αγορά εργασίας πάνω στο συγκεκριμένο αντικείμενο!

Για μένα, ένας νέος για να επιτύχει σε οποιοδήποτε επάγγελμα επιλέξει θα πρέπει να είναι συνεπής, επαγγελματίας και τυπικός στην εργασία του. Δηλαδή να το αγαπά τόσο πολύ, που να μην το "βλέπει" ως εργασία, να το βλέπει ως τρόπο ζωής, ως φιλοσοφία σκέψης!
Ειδικά στο αντικείμενο μου, με την αύξηση της ανεργίας πολλοί νέοι στρέφονται στη λογιστική επιστήμη με βασικό κίνητρο και απώτερο σκοπό να βρουν εργασία. Όχι, δεν μπορείς να έχεις επιτυχία στη λογιστική, γιατί είναι αρκετά δύστροπη στην εφαρμογή της και ευμετάβλητη στις νομοθετικές αλλαγές. Μόνο να την αγαπήσεις μπορείς. Και εάν είσαι επαγγελματίας στη συμπεριφορά σου, θα σε αγαπήσει και αυτή!

Σωτηρία, γιατί να σπουδάσει κάποιος το επάγγελμά σου;

Το αντικείμενο της λογιστικής έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον σε επίπεδο consulting αλλά είναι αρκετά περίπλοκο διότι εξαρτάται από το Νόμο που συνεχώς αλλάζει.
Επειδή αποτελεί την κύρια πηγή πληροφοριών σε μια επιχείρηση για τη λήψη αποφάσεων, η οικονομική διεύθυνση έχει υψηλές απολαβές και συνεχή ζήτηση για νέους λογιστές.

Αν γυρνούσες το χρόνο πίσω τι θα άλλαζες;

Η αλήθεια είναι ότι είμαι πολύ ευχαριστημένη για την επαγγελματική μου πορεία, η οποία ήταν απολύτως στοχευμένη και καθορισμένη. Οι θυσίες μου ήταν πολλές και σε προσωπικό επίπεδο, αλλά η επιτυχία που απολαμβάνω τώρα, με ικανοποιεί τόσο, που δεν θα άλλαζα κάποια από τις επιλογές που έκανα.
Αγαπώ αυτό που κάνω, με γεμίζει, και ναι, με αγαπά και αυτό!

 

 

Copyright © 2016 - All Rights Reserved - CareerInProgress.gr