Ονοματεπώνυμο:
Παναγιώτης Γκλίνος

Σχολή Φοίτησης:
Τμήμα Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος,
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Επαγγελματικός Τίτλος:
Γεωλόγος

 

"Το ακαδημαϊκό - επαγγελματικό ταξίδι μου, ξεκίνησε ένα βράδυ του Ιουνίου του 1995, όταν και ο σεισμός του Αιγίου μας ξύπνησε και βγήκαμε στους δρόμους για να κάνουμε παρέα στην υπόλοιπη πολυκατοικία που είχε ήδη κατέβει. Εκείνο το βράδυ ήξερα ότι θέλω να σπουδάσω ηλεκτρολόγος μηχανικός. Ο σεισμός αυτός και η όλη περιρρέουσα ατμόσφαιρα εκείνης της νύχτας (που ειρήσθω εν παρόδω ήταν βραδιά εξετάσεων), ξεκαθάρισαν στο μυαλό μου, τη δεύτερη επιλογή καριέρας εφόσον το master plan δεν ήταν πετυχημένο. Έτσι βρέθηκα ένα πρωί του Σεπτέμβρη του 2000 να περνάω τις πύλες της σχολής Θετικών Επιστημών, και δη του τμήματος Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Το πέρασμα προς την αντίθετη κατεύθυνση, η αποφοίτηση, ήρθε μερικά χρόνια αργότερα, και με πτυχίο Γεωλόγου πλέον, αποφάσισα την περαιτέρω εξειδίκευση των σπουδών μου, με μεταπτυχιακές σπουδές που αφορούν στη "Διαχείριση Αποβλήτων".
Έκτοτε, έχω κάνει αρκετές δουλειές που αφορούν το γνωστικό αντικείμενο της Γεωλογίας, άλλες αρκετά παρεμφερείς, άλλες όχι. Έχω εργαστεί σαν υπάλληλος γραφείου σε εταιρεία παραγωγής ενέργειας από την ορθή διαχείριση απορριμμάτων ως και την ανακύκλωση αυτών, σαν υπεύθυνος γεωλόγος σε τεχνικά έργα ιδιωτικών εταιρειών, και εσχάτως σαν part time ερευνητής σε διάφορα project γεωλογικού αντικειμένου. Η κύρια καθημερινή μου ασχολία, είναι να μαζεύω δεδομένα από μετρήσεις υπαίθρου, να τα καταχωρώ σε κατάλληλα επεξεργαστικά προγράμματα, και να κατασκευάζω χάρτες γεωλογικής πληροφορίας που στη συνέχεια μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τεχνικές εταιρίες για τη βελτίωση έργων οδοποιίας και τη στατικότητα διαφόρων κατασκευών."

Ρωτήσαμε τον Παναγιώτη,

…για το σχολείο και τις εξετάσεις!

Ως μαθητής, δεν μπορώ να πω ότι ήμουν πολύ "διαβαστερός". Δεν ήμουν το παιδί που θα διάβαζε με το που γυρνούσε από το σχολείο, δεν ήμουν ο μαθητής που πήγαινε κάθε μέρα ξένοιαστος στην τάξη πως οτιδήποτε κι αν με ρωτήσουν οι καθηγητές μου θα είμαι προετοιμασμένος. Παρ' όλα αυτά, είχα το μυαλό να διαβάσω με σωστό τρόπο ώστε να μην πιέζομαι ιδιαιτέρως, και τη θέληση να μάθω πράγματα καθημερινά. Το διάβασμα για τις εξετάσεις εισαγωγής ήταν από μόνο του μια εμπειρία, καθώς έτυχα στην πρώτη χρονιά αλλαγής συστήματος, και εξεταστήκαμε σαν έτος σε 14 μαθήματα αν θυμάμαι καλά, κάτι που σε άδειαζε τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά. Το καλό βέβαια με αυτό το σύστημα ήταν πως τελικά έχω "αναγκαστεί" να έχω αρκετά καλό επίπεδο γνώσεων σε αντικείμενα που δεν αφορούν τελικά τη σταδιοδρομία μου σε επαγγελματικό επίπεδο. Μετά από πολύ κόπο και σκαμπανεβάσματα λοιπόν, κατάφερα κι έβγαλα γενικό βαθμό 17.5 στις εξετάσεις.

…για την συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου!

Η επιλογή της σχολής που ακολούθησα τελικά έγινε πολύ συνειδητοποιημένα. Είχα την τύχη οι γονείς μου και οι καθηγητές μου να είναι άμεσα διαθέσιμοι και πρόθυμοι να λύσουν κάθε απορία που είχα σε ό,τι αφορά τη Γεωλογία σαν επιστήμη. Πιθανότατα αν είχα την ευκαιρία να απευθυνθώ σε κάποιον ειδικό επί των πανεπιστημιακών θεμάτων για να αντλήσω πληροφορίες, θα το είχα κάνει, καθώς τότε το ίντερνετ ήταν ακόμα στα ξεκινήματα, και η κύρια πηγή πληροφορίας για θέματα καριέρας τότε ήταν το μάθημα - αστείο (τότε) του Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού. Η επιλογή της Γεωλογίας, έγινε βάσει 2 κριτηρίων. Της αγάπης μου για το περιβάλλον και τη συνειδητοποίηση πως για να αλλάξει κάτι σε περιβαλλοντικό επίπεδο, πρέπει να ακολουθήσω μια τέτοια πορεία, και της εν γένει αγάπης μου για τις θετικές επιστήμες, έναν τομέα που συνεχώς εξελίσσεται.

…για τις σπουδές και τη φοιτητική ζωή!

Η Γεωλογία σαν επιστήμη, είναι μια δύσκολη υπόθεση, ας μην κρυβόμαστε. Μπαίνοντας στο πανεπιστήμιο, δεν ήξερα επ' ακριβώς το εύρος μαθημάτων που υπάρχουν. Εν προκειμένω, σαν επιστήμονας, ο γεωλόγος αποκτά τεράστια γκάμα γνώσεων σε διάφορους τομείς της ίδιας της επιστήμης, με αποτέλεσμα να δυσκολεύει το επίπεδο σπουδών. Η επιστήμη εξειδικεύεται με τρόπους που φαντάζουν αρχικά μη χρήσιμοι στην αγορά εργασίας, αλλά είναι εν τέλει αναγκαίοι για να κατανοήσεις και να εξειδικευτείς στους τομείς που σε ενδιαφέρουν. Επέλεξα (και είχα και τη δυνατότητα) να μην εργαστώ κατά τη διάρκεια των σπουδών μου γιατί αυτές απαιτούσαν πολύ χρόνο και παρακολούθηση. Το πανεπιστήμιο, μου έδωσε μια τελείως διαφορετική εικόνα ως προς την επιστήμη της Γεωλογίας, με έκανε να αγαπήσω περισσότερο ορισμένα κομμάτια της και με έκανε να μισήσω άλλα (λόγω της δυσκολίας τους) ασχέτως αν συνειδητοποιούσα τη χρησιμότητα τους, τόσο επίπεδο καθαρά ακαδημαϊκό, όσο και σε επίπεδο μετέπειτα καριέρας.

...για την πρώτη μέρα στη δουλειά!

Η πρώτη μου επαφή με το αντικείμενο που σπούδασα, ήταν την ημέρα που στο πλαίσιο πρακτικής άσκησης του πανεπιστημίου, βρέθηκα να δουλεύω ως επιβλέποντας γεωλόγος σε εργοτάξιο. Αυτό που πρέπει να καταλάβετε ως εν δυνάμει φοιτητές γεωλογίας, είναι ότι το ρητό που θα μάθετε απ την πρώτη μέρα σας "το γραφείο του γεωλόγου είναι η ύπαιθρος", είναι πέρα για πέρα αληθινό. Ήταν πολύ όμορφη εμπειρία, πράγματα που μαθαίνεις σε θεωρητικό επίπεδο σε ένα αμφιθέατρο, να τα βλέπεις σε όλη τους τη μεγαλοπρέπεια, ιδίως στην επιστήμη αυτή, καθώς μιλάμε για έργα τεράστια, που απαιτούν εξαιρετικά προηγμένο υλικοτεχνικό εξοπλισμό και η κλίμακα δουλειάς είναι τεράστια καθώς αφορά όλο το περιβάλλον, ολόκληρα βουνά, ποταμούς κτλ.

...για την αγορά εργασίας πάνω στο συγκεκριμένο αντικείμενο!

Για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας. Η αγορά εργασίας για έναν γεωλόγο δεν είναι ότι πιο ρόδινο αυτή την εποχή στη χώρα μας. Υπάρχουν διάφοροι δρόμοι να ακολουθήσει κάποιος με το πτυχίο αυτό. Σε ακαδημαϊκό επίπεδο, μπορείς να αφιερωθείς στην έρευνα ώστε να συνεισφέρεις στην προαγωγή της ίδιας της επιστήμης ως μελετητής. Στον ιδιωτικό / δημόσιο τομέα, μπορείς να ακολουθήσεις πορεία κυρίως στον περιβαλλοντικό ή στον κατασκευαστικό κλάδο, καθώς πλέον όλα τα μεγάλα έργα απαιτούν γεωλογικές εργασίες, και μάλιστα, όπως προδιαγράφεται το μέλλον, όπου οι πηγές ενέργειας ολοένα και μειώνονται, η ρύπανση αυξάνεται, υπάρχει μια στροφή στις περιβαλλοντικές επιστήμες, και δεν υφίσταται πιο "περιβαλλοντική" επιστήμη από τη Γεωλογία. Για να σπουδάσεις / δουλέψεις ως γεωλόγος, το κύριο πράγμα που χρειάζεται να έχεις, είναι δίψα για γνώση καθώς μιλάμε για μια αντισυμβατική επιστήμη, σε σχέση φερ' ειπείν με τη φυσική, ή τη βιολογία. Όπως ανέφερα και προηγουμένως, "το γραφείο του γεωλόγου είναι η ύπαιθρος", και άρα απαιτείται αγάπη για το περιβάλλον και την ίδια την επιστήμη.

Παναγιώτη, γιατί να σπουδάσει κάποιος το επάγγελμά σου;

Διότι το μέλλον της Γης εξαρτάται από εμάς. Και για να το διασφαλίσουμε με όποιο τρόπο μπορούμε, ο πιο σωστός δρόμος είναι να ασχοληθούμε έμπρακτα με αυτό. Γιατί είναι μια επιστήμη αντισυμβατική, που σου προσφέρει γνώσεις που δεν έχει ο κόσμος. Γιατί σε μαθαίνει να σέβεσαι και να παλεύεις με σωστό τρόπο κόντρα στις τεράστιες δυνάμεις τη φύσης. Γιατί ακόμα και σε αυτό το επίπεδο, μπορείς να βοηθήσεις να κάνεις τη ζωή του συνανθρώπου σου ευκολότερη, παρέχοντας γνώση επί της διαχείρισης του περιβάλλοντος, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, είτε μαθαίνοντας πως να "προλάβεις" ή να διαχειριστείς φυσικές καταστροφές.
Για να μπορείς να καταλαβαίνεις τη διαδικασία που προκαλεί έναν σεισμό ή μια πλημμύρα, ή γιατί έγινε μια κατολίσθηση ή γιατί "έχουμε εδώ πετρέλαιο και εκεί όχι" και να γελάς με όσους λένε ότι τους κατέβει. Γιατί θα μάθεις την ιστορία της Γης, την εξέλιξη των ειδών (ζώων - ανθρώπων), θα δεις απολιθώματα εκατομμυρίων χρόνων και θα καταλάβεις την λειτουργία δημιουργίας φανταστικών τοπίων, τη δύναμη της γης με τη δημιουργία ηφαιστείων. και εν τέλει, το κυριότερο, γιατί αν το θέλεις, το επάγγελμα αυτό, δεν θα σε κρατήσει κλεισμένο σε ένα γραφείο να κοιτάς τους τοίχους.

Αν γυρνούσες το χρόνο πίσω τι θα άλλαζες;

Αν γυρνούσα πίσω το χρόνο, πιθανότατα θα επέλεγα την ίδια πορεία εντός πανεπιστημίου, με έμφαση στους ίδιους τομείς και στα ίδια μαθήματα. Ίσως να επέλεγα περισσότερα μαθήματα που αφορούν τη σεισμολογία και λιγότερα που αφορούν το περιβάλλον. Σε επαγγελματικό επίπεδο, θα ήμουν πιο στοχευμένος στο πεδίο καριέρας που θέλω να ακολουθήσω, θα στόχευα εξ' αρχής στο περιβαλλοντικό πεδίο της Γεωλογίας.

 

 

Copyright © 2016 - All Rights Reserved - CareerInProgress.gr