Ονοματεπώνυμο:
Δημήτρης Μπουγιούκας

Σχολή Φοίτησης:
Τμήμα Πληροφορικής,
Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Επαγγελματικός Τίτλος:
Information Security Analyst / Penetration Tester

linkedin

 

"Έχω ολοκληρώσει σπουδές στο Τμήμα Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστήμιου Αθηνών και έκανα πρακτική άσκηση για σχεδόν δύο (2) χρόνια σε τμήμα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, πάνω στην Ασφάλεια Πληροφοριακών Συστημάτων.
Πλέον εργάζομαι ως IT Security & Cyber Threat Analyst / Penetration Tester στον Τραπεζικό τομέα.
Τα καθήκοντα μου, περιλαμβάνουν σε καθημερινή βάση την τεχνική ανάλυση διαδικτυακών απειλών και τεχνολογικά προηγμένων διαδικτυακών επιθέσεων, την προσομοίωση διαδικτυακών επιθέσεων και απειλών για εξαγωγή συμπερασμάτων και μηχανισμών αποτροπής τους, τους ελέγχους τρωτότητας διαδικτυακών εφαρμογών και πληροφοριακών συστημάτων, την τεχνική ανάλυση σε βάθος διεθνών βέλτιστων πρακτικών ασφάλειας Πληροφοριακών Συστημάτων και τέλος την παροχή μηχανισμών άμυνας Πληροφοριακών Συστημάτων που αφορούν όλα τα κανάλια επικοινωνίας."

Ρωτήσαμε τον Δημήτρη,

...για το σχολείο και τις εξετάσεις!

Κοιτώντας πίσω μπορώ να πω ότι η εμπειρία του σχολείου ήταν εποικοδομητική. Όχι μόνο για την ύλη που διδάχθηκα αλλά γιατί το σχολείο σε διδάσκει και άλλα πράγματα, όπως η σωστή οργάνωση του χρόνου σου, η επιμονή και η προσήλωση στον στόχο. Προσόντα που σίγουρα είναι απαραίτητα σε όποιο αντικείμενο και αν επιλέξει κάποιος/α. Η εμπειρία των εξετάσεων εισαγωγής ήταν αρκετά πιεστική αλλά ρεαλιστική. Πολλές φορές η δουλεία μηνών κρίνεται από μια στιγμή και στην επαγγελματική πορεία μας.

...για την συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου!

Η πρώτη μου σκέψη για σπουδές ήταν το τμήμα Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Για τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου, φυσικά, συμβουλεύτηκα τόσο τους καθηγητές μου (σχολικούς και εξωσχολικούς) όσο και επαγγελματίες του χώρου, αναφορικά με το μέλλον του επαγγέλματος που επιθυμούσα να ασκήσω και τις διαφορετικές διαδρομές που θα μπορούσα να ακολουθήσω μέσα από αυτό.
Ήταν όμως μια συνειδητή και απολύτως προσωπική επιλογή βασισμένη τόσο στην κλίση μου στην Πληροφορική όσο και στον ιδιαίτερα δυνατό συνδυασμό Πληροφορικής και Οικονομικών που το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών προσφέρει.
Μετά από προσωπική έρευνα και πληροφορίες που άντλησα, και πάλι πρώτη μου επιλογή ήταν  το τμήμα Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

...για τις σπουδές και τη φοιτητική ζωή!

Ως φοιτητής αντιλήφθηκα ότι το αντικείμενο μου είναι ιδιαίτερα απαιτητικό και απαιτεί τόσο χρόνο όσο και μεράκι. Έτσι έδωσα μεγαλύτερη βαρύτητα στις σπουδές μου και αξιοποίησα καλύτερα τον χρόνο μου.
Εργάστηκα στο αντικείμενο μου ως φοιτητής αλλά ήμουν επίσης ιδιαίτερα τυχερός που μέσα από την Μονάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών γνώρισα και πήρα σημαντικά εφόδια για τις νεοφυείς επιχειρήσεις και την επιχειρηματικότητα γενικότερα. Εφόδια που με βοήθησαν σημαντικά την περίοδο που αναζητούσα εργασία.

...για την πρώτη μέρα στη δουλειά!

Εργάστηκα για πρώτη φορά στο αντικείμενο μου ως φοιτητής. Ήταν μια πολύ σημαντική εμπειρία, βλέποντας τόσο τις απαιτήσεις του εργοδότη μου (προαπαιτούμενα, deadlines κλπ), όσο και τα θετικά του επαγγέλματος που ακολουθούσα (απολαβές, περιβάλλον εργασίας κλπ).
Η πρώτη μέρα ήταν ιδιαίτερα αγχωτική αλλά σύντομα βρήκα ρυθμό και το όποιο άγχος ξεπεράστηκε αμέσως.

...για την αγορά εργασίας πάνω στο συγκεκριμένο αντικείμενο!

Ιδιαίτερα η Ασφάλεια Πληροφοριακών Συστημάτων είναι ένας τομέας της Πληροφορικής που έχει τεράστιες προοπτικές. Είναι όμως ένα ιδιαίτερα απαιτητικό επάγγελμα μιας και απαιτεί σαφή και σε βάθος γνώση πολλών και διαφόρων τομέων των Πληροφοριακών Συστημάτων.
Χρειάζεται συνεχή τριβή, ενασχόληση και μεράκι ώστε να ξεχωρίσει κάποιος.
Ενδεχομένως να μην είναι τόσο συναρπαστικός τομέας όσο θεωρούν κάποιοι. Ο όγκος της δουλειάς και των δεδομένων προς ανάλυση καμιά φορά είναι αποθαρρυντικός.
Σίγουρα όμως είναι ένας εξαιρετικά ενδιαφέρον τομέας.

Δημήτρη, γιατί να σπουδάσει κάποιος το επάγγελμά σου;

Η ευρύτατη χρήση των Πληροφοριακών Συστημάτων κάνει την Ασφάλεια Πληροφοριακών Συστημάτων έναν τομέα με εξαιρετικές προοπτικές και χρησιμότητα.
Οι απολαβές είναι ικανοποιητικές και το περιβάλλον εργασίας ιδιαίτερα ευχάριστο. Τέλος, δεν αναμένεται σύντομα πτώση του ενδιαφέροντος για την Ασφάλεια των Πληροφοριακών Συστημάτων.

Αν γυρνούσες το χρόνο πίσω τι θα άλλαζες;

Οι επιλογές μας, μάς χαρακτηρίζουν. Θεωρώ ότι με βάση τις συνθήκες και τα ενδιαφέροντα μου έκανα την καλύτερη δυνατή επιλογή. Συνεπώς δεν θα άλλαζα τίποτα. Προτείνω απλά όλοι να επιλέγουν αντικείμενα και τομείς που αγαπούν!

 

 

Copyright © 2016 - All Rights Reserved - CareerInProgress.gr