Ονοματεπώνυμο:
Κωνσταντίνος Σαλτερής

Σχολή Φοίτησης:
Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών,
ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας

Επαγγελματικός Τίτλος:
Production and Packaging Supervisor

linkedin

 

"Το ακαδημαϊκό μου υπόβαθρο προέρχεται από το τμήμα Μηχανολογίας του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας ενώ μεταπτυχιακή εξειδίκευση έχω λάβει από την Πολυτεχνική Σχολή του Kingston University, στον τομέα των Προηγμένων Βιομηχανικών Συστημάτων Παραγωγής.  Μέσα στα πλαίσια της επαγγελματικής μου ζωής έχω δραστηριοποιηθεί ως Μηχανικός Παραγωγής, με αρμοδιότητες ανάπτυξης, οργάνωσης, βελτιστοποίησης, επίβλεψης και ελέγχου της παραγωγικής διαδικασίας. Αυτή την περίοδο αντιμετωπίζω μια καινούργια επαγγελματική πρόκληση ως προϊστάμενος παραγωγής και συσκευασίας σε μεγάλη φαρμακευτική εταιρεία ελληνικών συμφερόντων. Βασική μου επιδίωξη, μεταξύ άλλων, ήταν και παραμένει η τήρηση των προτύπων ασφαλείας και ποιότητας με σκοπό την ασφαλέστερη και αποδοτικότερη εφαρμογή βασικών και δευτερογενών παραγωγικών διεργασιών."

Ρωτήσαμε τον Κωνσταντίνο,

...για το σχολείο και τις εξετάσεις!

Ως μαθητής σε δημοτικό και γυμνάσιο ήμουν κάτω του μετρίου χωρίς ενδιαφέρον για διάβασμα. Για αυτόν τον λόγο επιλέξαμε, εγώ και η οικογένεια μου, να σπουδάσω μια ειδικότητα στο τεχνικό λύκειο και να μην ακολουθήσω τον δρόμο του ενιαίου. Στο τεχνικό λύκειο η απόδοση μου ανέβηκε κατακόρυφα.  Αυτό συνέβη γιατί ανάπτυξα μεγάλο ενδιαφέρον για το μαθησιακό αντικείμενο, το οποίο είχε κατεύθυνση μηχανολογική και το κυρίως του κομμάτι είχε να κάνει με τον προγραμματισμό των CNC εργαλειομηχανών. Ύστερα από τρία χρόνια ικανοποιητικής πορείας, βάσει βαθμών αλλά και απόκτησης τεχνικών γνώσεων, ένιωσα ικανός να ‘βουτήξω’ σε βαθύτερες μηχανολογικές γνώσεις. Έτσι αποφάσισα να δώσω πανελλήνιες για εισαγωγή σε ένα ΤΕΙ Μηχανολογίας. Η πρώτη προσπάθεια δεν ήταν επιτυχημένη λόγων των κενών σε μαθήματα γενικής κατεύθυνσης. Οι γνωστικές ελλείψεις από τα πρώτα μαθησιακά χρόνια έκαναν την εμφάνιση τους. Το κατάφερα όμως με την δεύτερη προσπάθεια όπου συνδύασα εντατικό διάβασμα με εργασία σε ένα μηχανουργείο κατασκευών αλουμινίου.

...για την συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου!

Την σχολή την επέλεξα χωρίς επιρροές από το ευρύτερο περιβάλλον. Από τα χρόνια κιόλας του τεχνικού λυκείου ένιωσα ότι το κομμάτι που μου ταιριάζει επαγγελματικά αλλά και σαν προσωπικότητα ήταν αυτό των τεχνολογικών εφαρμογών. Δεν είχα κάποια επαγγελματική βοήθεια στην επιλογή της σχολής  αλλά και στην συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου. Από την στιγμή που αποφάσισα να σπουδάσω μηχανολογία όλα τα υπόλοιπα ήταν μονόδρομος. Η σειρά με την οποία πέρασα τις σχολές στο μηχανογραφικό έγινε με βάση την απόσταση από την Αθήνα και όχι με κάποια ιδιαίτερα κριτήρια. Αν γυρνούσα τον χρόνο πίσω δεν ξέρω αν θα συμβουλευόμουν κάποιο ειδικό γιατί ένιωθα πολύ σίγουρος για την επιλογή μου. Αν όμως, υποθετικά, ήμουν μαθητής αυτήν την εποχή και έπρεπε να επιλέξω σε ποια σχολή θα φοιτήσω, πως θα χτίσω το μέλλον μου και τι καριέρα θα ακολουθήσω, σίγουρα θα συμβουλευόμουν κάποιο επαγγελματία. Οι εργασιακές απαιτήσεις έχουν γίνει πολύ πιο σύνθετες και ποικιλόμορφες σε σχέση με το σύντομο παρελθόν.

...για τις σπουδές και τη φοιτητική ζωή!

Η εμπειρία μου πλέον σαν φοιτητής στο ΤΕΙ της Δυτικής Μακεδονίας με δικαίωσε για την επιλογή μου. Τα βασικά μαθήματα μου πρόσφεραν ουσιαστικές γνώσεις τόσο σε τεχνικά θέματα άλλα και στο κομμάτι του προγραμματισμού και της διαχείρισης των βιομηχανικών πόρων. Αφοσιώθηκα στην παρακολούθηση και μελέτη των μαθημάτων, ολοκλήρωσα τον κύκλο σπουδών με δύο υποτροφίες και εν τέλει αποφοίτησα από την σχολή με λίαν καλώς. Κατά την διάρκεια των σπουδών δεν είχα ιδιαίτερη επαφή με την αγορά εργασίας όπως επίσης δεν ενημερωνόμουν για τις εξελίξεις στο αντικείμενο μου.

...για την πρώτη μέρα στη δουλειά!

Η πρώτη εργασιακή εμπειρία αποκτήθηκε κατά την διάρκεια της πρακτικής μου άσκησης στα διυλιστήρια του Ασπροπύργου. Με είχε υπό την εποπτεία του ένας Χημικός – Μηχανικός ΕΜΠ όπου με βοήθησε να προσαρμοστώ στις πραγματικές ανάγκες ενός βιομηχανικού χώρου με ιδιαίτερες απαιτήσεις. Η συνεργασία αυτή έφερε πράγματι καλά αποτελέσματα σε ένα ERP project και μου ανανεώθηκε η σύμβαση μέχρι την λήξη του συγκεκριμένου έργου.

...για την αγορά εργασίας πάνω στο συγκεκριμένο αντικείμενο!

Οι προοπτικές στο τομέα εργασίας που δραστηριοποιούμαι είναι αρκετά μεγάλες σε αντίθεση με την οικονομική κρίση. Αυτό που πρέπει κυρίως να κάνουμε για να τις εκμεταλλευτούμε είναι να απαλλαχτούμε από παλαιωμένες και παγιωμένες αντιλήψεις που έχουν κυριαρχήσει στην ελληνική αγορά εργασίας. Ωστόσο, ο τομέας μας έχει και αυτός επηρεαστεί από την επερχόμενη παγκοσμιοποίηση. Η δια βίου μάθηση είναι ο μόνος τρόπος να παραμείνουμε ανταγωνιστικοί σε παγκόσμια κλίμακα. Οι προσωπικές δεξιότητες είναι πιο σημαντικές από τις οποιεσδήποτε σπουδές. Είναι αυτές που θα μας βοηθήσουν να τελειώσουμε ένα πανεπιστήμιο με διακρίσεις και στην συνέχεια να διαπρέψουμε στην καριέρα μας. Δεξιότητες όπως η ευελιξία, η προσαρμοστικότητα, η δίψα για μάθηση, το καλό εργασιακό θράσος, η ανάγκη για αξιοκρατία και δίκαια συστήματα αξιολόγησης, η συν-εργατικότητα και η ομαδικότητα. Η επιθυμία να φύγουμε από το σύνδρομο της ατομικότητας και να καταλάβουμε ότι σαν σύνολο μπορούμε να καταφέρουμε απείρως περισσότερα πράγματα από ότι σαν μονάδα. Να δημιουργείς και να μοιράζεσαι την γνώση.

Να είμαστε ειλικρινής, να μπορούμε να εμπιστευτούμε αλλά και να καλλιεργούμε ένα κλίμα εμπιστοσύνης μέσα στο χώρο εργασίας, να περνάμε καλά και να χτίζουμε αληθινές ανθρώπινες σχέσεις. Να μπορείς να ακούς, να μπορείς να μεταφέρεις τις σκέψεις σου και την πληροφορία προς όλες τις κατευθύνσεις, να παροτρύνεις την καινοτομία, να μην απορρίπτεις και να στέκεσαι εμπόδιο στην εξέλιξη, να θες να γίνεις μέρος της εξέλιξης, να έχεις λόγο σε αυτήν και να μπορείς να την επηρεάζεις. Αυτές οι δεξιότητες είναι βασικά συστατικά σε οποιοδήποτε αντικείμενο θελήσει να δραστηριοποιηθεί στο μέλλον ένας μαθητής λυκείου.

Κωνσταντίνε, γιατί να σπουδάσει κάποιος το επάγγελμά σου;

Δεν θα απαντήσω στο γιατί κάποιος να σπουδάσει μηχανολογία αλλά στο τι πρέπει να έχει για να τα καταφέρει στις σπουδές αλλά και την μετέπειτα πορεία πλέον σαν επαγγελματίας. Ο κλάδος αυτός απαιτεί οργανωτικές ικανότητες, μεθοδικότητα, αναλυτική και κριτική σκέψη, καλή αντίληψη του χώρου και ιδιαίτερη υπευθυνότητα! Το έργο του μηχανολόγου, απαιτεί επίσης δυναμισμό, συνέπεια, επικοινωνία, και ομαδικό πνεύμα προϋποθέτει δε,  αγάπη για το περιβάλλον, τον άνθρωπο και την τεχνολογία. Η τεχνολογία είναι το άλφα και το μέλλον στην δόμηση σύγχρονων κοινωνιών και η μηχανολογία είναι ένα από τα πιο βασικά συστατικά της.

Αν γυρνούσες το χρόνο πίσω τι θα άλλαζες;

Αν γυρνούσα πίσω τον χρόνο δεν θα άλλαζα τίποτα από όσα έκανα γιατί έμαθα μέσα από τα λάθη μου και χάρηκα μέσα από τις αποφάσεις μου. Είναι προτιμότερο να προσπαθούμε να διορθώνουμε τα λάθη μας από το να σκεφτόμαστε πως θα ήταν το μέλλον αν είχαμε κάνει διαφορετικές επιλογές.

 

 

 

 

Copyright © 2016 - All Rights Reserved - CareerInProgress.gr