Ονοματεπώνυμο:
Ανδρέας Ραπτόπουλος

Σχολή Φοίτησης:
Τμήμα Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής,
Πανεπιστήμιο Πατρών

Επαγγελματικός Τίτλος:
Research Consultant

linkedin

 

"Έχω τελειώσει την πολυτεχνική σχολή Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πατρών. Επίσης, έχω λάβει μεταπτυχιακές σπουδές στα Δίκτυα Υπολογιστών και Επικοινωνιών από το τμήμα Πληροφορικής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου της Αθήνας. Τέλος, παρακολούθησα ένα ΜΒΑ (Master in Business Academics) στο ALBA. Αυτή τη στιγμή, εργάζομαι για την εταιρεία EXUS (www.exus.co.uk) στο τμήμα EXUS Innovation ως Research Consultant. To κύριο αντικείμενο της δουλειά μου είναι η επίβλεψη, ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη έργων έρευνας και ανάπτυξης στο χώρο της υγείας."

Ρωτήσαμε τον Ανδρέα,

...για το σχολείο και τις εξετάσεις!

Στο σχολείο ήμουν καλός μαθητής και πολύ πειθαρχημένος. Ήμασταν η πρώτη γενιά που εφαρμόστηκε το νέο σύστημα τότε, οπότε και δώσαμε 14 μαθήματα στη Β' Λυκείου και 12 στην Γ' για την εισαγωγή μας στο Πανεπιστήμιο. Ένας μικρός μαραθώνιος, με αρκετή κούραση και ξενύχτι!

...για την συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου!

Το μηχανογραφικό μου συμπληρώθηκε βάσει των ενδιαφερόντων μου κατά πρώτο λόγο, όπως επίσης και από τις πληροφορίες που βρήκα σχετικά με την σχολές, αλλά και σύμφωνα με τις ανάγκες στην αγορά εργασίας (εκείνη την εποχή). Η σχολή μου ήταν δεύτερη στις προτιμήσεις μου. Η σειρά με την οποία μπήκαν οι σχολές στο μηχανογραφικό είχαν περισσότερο να κάνουν με αυτά που ανέφερα παραπάνω και λιγότερο με την πόλη στην οποία βρισκότανε και με το αν θα ήμουν κοντά στο σπίτι μου.

...για τις σπουδές και τη φοιτητική ζωή!

Γενικά πολλά αλλάζουν όταν μπαίνεις σε μια σχολή. Μπορεί να υπάρχει μια αρχική αντίληψη, αλλά πολλά αλλάζουν όταν είσαι μέσα. Το βασικό είναι να μην απογοητεύεσαι γιατί εκτός των αντικειμένων που μας αρέσουν, θα υπάρχουν και αυτά που δεν θα μας αρέσουν και θα είναι δύσκολα. Το πανεπιστήμιο σου παρέχει ένα θεωρητικό πλαίσιο και σου μαθαίνει να ψάχνεσαι (το οποίο είναι και το βασικότερο). Για "να βγεί στη ώρα του", χρειάζεται γενικά συστηματική δουλειά χωρίς όμως να περιορίζεται ο προσωπικός χρόνος. Επίσης, είναι σημαντική η συμμετοχή σε κάποια σεμινάρια που διοργανώνονται μιας και μπορεί να κρύβουν διαμάντια.
Δυστυχώς το Ελληνικό Πανεπιστήμιο εκτός από κάποια γραφεία διασύνδεσης είναι αποκομμένο από την αγορά εργασίας. Οπότε οι όποιες πληροφορίες σχετικά με αυτήν έρχονται μέσω συζητήσεων. Η συμμετοχή μου επίσης σε καλοκαιρινές δουλείες (πρακτικές) με βοήθησε προς αυτήν την κατεύθυνση.

...για την πρώτη μέρα στη δουλειά!

Ασχολούμαι αισίως εδώ και 10 χρόνια πάνω στο αντικείμενο των σπουδών μου. Το θέμα δεν είναι η πρώτη μέρα, αλλά η συνέχεια. Η δουλειά είναι ένα δεύτερο πανεπιστήμιο. Άρα η εξέλιξη και απόκτηση εφοδίων πρέπει να είναι συνεχόμενη.

...για την αγορά εργασίας πάνω στο συγκεκριμένο αντικείμενο!

Η αγορά της πληροφορικής στην Ελλάδα παρά την κρίση αντέχει. Παρόλα αυτά εκτός από τα προσόντα και τις γνώσεις, χρειάζεται η εμπειρία και η ομαδικότητα. Επίσης σημαντικό είναι η εξωστρέφεια μιας και η φύση του τομέα αυτού είναι τέτοια. Η δουλεία στο εξωτερικό είναι μια πολύ σοβαρή προοπτική. Τέλος, η καινοτομία είναι η άλλη όψη του νομίσματος σχετικά με την τεχνολογία. Αυτό δίνει μεγάλο χώρο για πειραματισμό και την δημιουργία μικρών εταιρειών.

Ανδρέα, γιατί να σπουδάσει κάποιος το επάγγελμά σου;

Πέρα από τα στερεότυπα η πληροφορική περιέχει μεγάλο κομμάτι δημιουργικότητας. Είναι μια μορφή τέχνης! Το να είσαι και να αισθάνεσαι δημιουργικός στη δουλειά σου, σου προσφέρει ένα πολύ μεγάλο κομμάτι ικανοποίησης.

Αν γυρνούσες το χρόνο πίσω τι θα άλλαζες;

Το πρώτο μου μεταπτυχιακό. Δεν θα το έκανα ακριβώς μετά το πτυχίο. Θα κοιτούσα να αποκτήσω πρώτα μερικά χρόνια προϋπηρεσίας και στη συνέχεια η επιλογή μεταπτυχιακού, να γίνει έτσι ώστε η γνώση που θα μου προσφέρει να έχει πραγματικό αντίκτυπο στο αντικείμενο εργασίας μου.

 

 

Copyright © 2016 - All Rights Reserved - CareerInProgress.gr