Ονοματεπώνυμο:
Κατερίνα Παππά

Σχολή Φοίτησης:
Τμήμα Θεατρικών Σπουδών,
Πανεπιστήμιο Πατρών

Επαγγελματικός Τίτλος:
Θεατρολόγος

 

"Είμαι απόφοιτη του τμήματος Θεατρολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών. Αυτή την περίοδο προετοιμάζομαι για μεταπτυχιακό στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και συγκεκριμένα στο τμήμα Μarketing & Επικοινωνίας. Ζω τα τελευταία χρόνια στην Πάτρα και αποφάσισα να επιστρέψω στην Αθήνα, όπου γεννήθηκα και μεγάλωσα. Από το 2010 έως 2014, έχω εργαστεί στο Θέατρο Λιθογραφείον - Πάτρα, στον Πολυχώρο Πολιτισμού Βυρσοδεψείο - Αθήνα, στο Manifest by Mojo (εταιρεία παραγωγής μουσικών εκδηλώσεων). Από το 2013 έως σήμερα δουλεύω ως booking agent θεατρικών παραστάσεων και εν γένει καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, ως ανεξάρτητη συνεργάτης χώρων πολιτισμού στην Πάτρα. Στόχος, από την ημέρα εισαγωγής μου στο τμήμα Θεατρολογίας, ήταν η εξειδίκευσή μου πάνω στο θέατρο και η μετέπειτα επαγγελματική μου πορεία στον τομέα οργάνωσης παραγωγής, όπου και έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα."

Ρωτήσαμε την Κατερίνα,

...για το σχολείο και τις εξετάσεις!

Τελείωσα το γενικό λύκειο το 2004. Ως μαθήτρια υπήρξα μέτρια στις βαθμολογικές μου επιδόσεις. Ήμουν πάντα, όμως πρώτη στην διοργάνωση μαθητικών εκδηλώσεων! Πρόεδρος τμήματος και στις 3 τάξεις του Λυκείου και μέλος του 15μελούς στην Γ' Λυκείου.
Εισαγωγικές εξετάσεις, πρώτα συμπτώματα άγχους. Πίεση από το οικογενειακό περιβάλλον για την εισαγωγή μου σε μια σχολή. Πέρασα στο τμήμα που ήθελα με την τρίτη φορά που έδωσα πανελλήνιες, τελικά αβίαστα και σε αυτό που ονειρευόμουν.

...για την συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου!

Την πρώτη φορά που συμπλήρωσα το μηχανογραφικό μου δελτίο, λόγω βαθμολογικών επιδόσεων, οι επιλογές τμημάτων ήταν τυχαίες. Πέρασα στο τμήμα Βιομηχανικού Σχεδιασμού στα ΤΕΙ Κοζάνης. Πήγα, γράφτηκα, είδα και έφυγα.
Την δεύτερη φορά ούτε καν το συμπλήρωσα.
Την τρίτη όμως.. Επέλεξα την σχολή βάσει του τι ήθελα, αποκλειστικά. Είχα διαβάσει θυμάμαι εξονυχιστικά τους οδηγούς σπουδών των τριών τμημάτων Θεατρολογίας και συμπλήρωσα ως πρώτη επιλογή το τμήμα που πέρασα, Θεατρικών Σπουδών Πάτρας.
Θεωρώ πως παίζει ρόλο το οικογενειακό περιβάλλον στις επιλογές των μαθητών. Δεν είχα κάποια επαγγελματική βοήθεια στη συμπλήρωση του μηχανογραφικού μου δελτίου. Εκ των υστέρων, ξεκάθαρα, ναι! θα επέλεγα να είχα!

...για τις σπουδές και τη φοιτητική ζωή!

Μπήκα σε ένα τμήμα "καλλιτεχνικό" όπου τίποτα δεν βίωνα ίδιο σε σχέση με ακούσματα άλλων φοιτητών οικονομικών, νομικών, παιδαγωγικών τμημάτων. Εισακτέοι ανά έτος 90 άτομα περίπου, όπου το 1/3 κατά την διάρκεια του εξαμήνου αποχώρησαν. Έτσι ήμασταν λίγοι και αυτό ευνοούσε τόσο τις παρέες μας όσο και τις σχέσεις μας με τους καθηγητές, με τους οποίους είχαμε διαπροσωπικές σχέσεις και όχι τυπικές.
Η επιστήμη της θεατρολογίας, εξειδικεύεται στην απόκτηση θεωρητικών κυρίως γνώσεων. Μελετά τα καλλιτεχνικά ρεύματα από το αρχαίο ελληνικό θέατρο έως το σύγχρονο ευρωπαϊκό, θεατρικούς συγγραφείς και σκηνοθέτες που διαμόρφωσαν την επιστήμη και την τέχνη του θεάτρου, ενώ περιλαμβάνει εργαστήρια που προσεγγίζουν τα διάφορα σκηνοθετικά και υποκριτικά συστήματα.
Κατά την διάρκεια των σπουδών μου δεν άλλαξαν τα πιστεύω μου ως προς το αντικείμενο σπουδών. Σε αντίθεση άνοιξαν οι ορίζοντές μου και έμαθα να μελετώ το θέατρο πριν το παραστάσιμο υλικό. Οι επαγγελματικές προοπτικές για τους θεατρολόγους είναι περιορισμένες. Αυτό μας έλεγαν κατά τη διάρκεια των σπουδών, αυτό είδα και στην αγορά εργασίας. Ωστόσο, προσωπικά εγώ πριν την απόκτηση του πτυχίου μου, δούλευα ήδη, πάνω στο αντικείμενο σπουδών μου.

...για την πρώτη μέρα στη δουλειά!

Το 2010 όντας ακόμα επί πτυχίο φοιτήτρια, εργάστηκα σε ιδιωτικό θέατρο στην Πάτρα, πάνω στο αντικείμενο σπουδών μου. Αυτή η εμπειρία μου προσέφερε όλη την μετέπειτα επαγγελματική πορεία και εξέλιξη μου.
Την πρώτη μέρα εργασίας μου την βίωσα ως την πιο μεγάλη ευκαιρία της ζωής μου. Ένοιωθα μεγάλη ικανοποίηση που εργαζόμουν στο θέατρο, είχα μεγάλη περιέργεια να δω τον τρόπο λειτουργίας ενός θεάτρου, πώς στήνονται οι παραστάσεις και περίμενα να μου ανακοινωθούν οι πλήρεις αρμοδιότητες μου. Την πρώτη μέρα εργασίας μου γνώρισα δυο από τους πιο σημαντικούς καλλιτέχνες του σύγχρονου θεάτρου! Εκείνη την ώρα αγχώθηκα πολύ. Είναι κάτι που έζησα πριν πέντε χρόνια και ακόμα με κάνει να χαμογελώ!

...για την αγορά εργασίας πάνω στο συγκεκριμένο αντικείμενο!

Οι επαγγελματικές προοπτικές ενός θεατρολόγου μπορεί να αφορούν στην απασχόληση του στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, στα ολοήμερα δημοτικά σχολεία, σε θεατρικούς οργανισμούς ως δραματολόγος. Επίσης, ως βοηθός σκηνοθέτη, στα Μ.Μ.Ε. ως κριτικός και ειδικευμένος συντάκτης για το θέατρο ή καθηγητής σε δραματικές σχολές. Ο θεατρολόγος, μπορεί τέλος να εργαστεί ως υπεύθυνος θεατρικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Ένας νέος επαγγελματίας πρέπει να έχει θάρρος, "θράσος", υπομονή, επιμονή, να είναι ευέλικτος στις συνθήκες εργασίας και πάνω από όλα να νιώθει πως αυτό που κάνει είναι αυτό που γεμίζει τις ανάγκες του! Το παραπάνω δεν ισχύει μόνο για τους θεατρολόγους.
Οι λανθασμένες αντιλήψεις που υπάρχουν για τους θεατρολόγους είναι πρώτον ότι βγαίνουμε ηθοποιοί - σκηνοθέτες και δεύτερον ότι κάνουμε μόνο θεατρικό παιχνίδι στα παιδιά!

Κατερίνα, γιατί να σπουδάσει κάποιος το επάγγελμά σου;

Γιατί είναι ένα επάγγελμα δημιουργικό! Συναναστρέφεσαι συνήθως με ανθρώπους που είναι ιδιαίτερα αφοσιωμένοι στο επάγγελμά τους, πρέπει να ενημερώνεσαι συνεχώς για τις θεατρικές εξελίξεις.  Γίνεσαι μέρος μιας παράστασης - πολιτιστικής εκδήλωσης και ζεις την καθημερινότητά σου όμορφα χωρίς ποτέ να μπεις σε μια ρουτίνα εργασίας. Σκέφτεσαι και πράττεις διαφορετικά! Είναι ένα ομαδικό "παιχνίδι". Το κάθε project έχει διαφορετικό χειρισμό και κάθε φορά γεννιέται κάτι νέο! Αυτό είναι που το κάνει για μένα, τόσο ξεχωριστό επάγγελμα.

Αν γυρνούσες το χρόνο πίσω τι θα άλλαζες;

ΤΙΠΟΤΑ!

 

 

Copyright © 2016 - All Rights Reserved - CareerInProgress.gr