Ονοματεπώνυμο:
Δέσποινα Γιαλή

Σχολή Φοίτησης:
Τμήμα Οπτικής & Οπτομετρίας,
ΤΕΙ Αθήνας

Επαγγελματικός Τίτλος:
Οπτικός / Οπτομέτρης

 

"To 2010 ολοκλήρωσα τις σπουδές μου ως οπτικός/οπτομέτρης στα ΑΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ ενώ παράλληλα παρακολουθούσα σεμινάρια εφαρμογής φακών επαφής. Οπτομέτρης είναι ο πτυχιούχος ειδικός, ο οποίος μπορεί να διαγνώσει και να αντιμετωπίσει την οποιαδήποτε διαθλαστική ανωμαλία του ματιού. Ο οπτικός είναι ένα επάγγελμα όπου ο κάθε άνθρωπος πάει με την συνταγή από τον οφθαλμίατρο ή τον οπτομέτρη για να προσαρμόσει τους φακούς οράσεως στο σκελετό και παραδίδει τα γυαλιά στον διοπτροφόρο. Είναι υπεύθυνος για τη σωστή εκτέλεση της συνταγής (βαθμούς-κέντρα). Και τα δύο αποτελούν παραϊατρικό επάγγελμα και πλέον ο τελειόφοιτος-η από ΤΕΙ φέρει τον τίτλο και των δύο επαγγελμάτων. Από το πρώτο έτος της σχολής εργαζόμουν σε οπτικό κατάστημα κάτι που μου έδωσε τη δυνατότητα να κατανοήσω πολύ πιο γρήγορα τη φύση της δουλειάς μου καθώς επίσης και την εμπειρία σε πολλά μαθήματα εργαστηριακής φύσης που χρειαζόντουσαν τεχνική. Στο τελευταίο εξάμηνο έφυγα από το εμπορικό κομμάτι για να ολοκληρώσω την πρακτική μου άσκηση στο Athens Vision, ένα από τα πιο καταξιωμένα οφθαλμολογικά κέντρα στην Αθήνα ενώ παράλληλα εκπόνησα την πτυχιακη μου εργασία με θέμα τον οφθαλμικό ''Κερατόκωνο''. Σε αυτούς τους έξι μήνες κατάφερα να κερδίσω την εμπιστοσύνη της ιατρικής ομάδας και τελειώνοντας τις σπουδές μου να γίνω μέλος του οπτομετρικού τμήματος της εταιρίας. Η φύση της δουλειάς μας σε έναν τέτοιο χώρο έχει να κάνει με την προετοιμασία των ασθενών για ένα πλήρη οφθαλμολογικό έλεγχο μέσα από διάφορα μηχανήματα και οπτομετρικές μετρήσεις. Αυτή την στιγμή εργάζομαι ως υπεύθυνη καταστήματος σε ένα οπτικό κατάστημα στην Αθήνα. Όσο αφορά την καθημερινότητα μου μπορώ να σας πω πως είναι ακριβώς όπως την φανταζόμουν για να ζω αξιοπρεπώς και όπως πρέπει να είναι για μια γυναίκα που μεγαλώνοντας αποκτά πολλές παράλληλες υποχρεώσεις."

Ρωτήσαμε την Δέσποινα,

...για το σχολείο και τις εξετάσεις!

Το σχολείο για εμένα όπως και για τους περισσότερους ήταν ένα ''αγκάθι'' στις στιγμές παιχνιδιού μέχρι το Γυμνάσιο. Από εκεί και μετά έχω να θυμάμαι μόνο ωραίες στιγμές γιατί είχαμε καταφέρει να γίνουμε με τους καθηγητές μας μία ομάδα, να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη τους και να περνάμε καλά ακόμα και στην ώρα του μαθήματος. Ήταν έξι χρόνια που πέρασαν σαν νερό και το μόνο που θα μου μείνει αξέχαστο ήταν το τελευταίο έτος των εισαγωγικών εξετάσεων που ακόμα βλέπω στον ύπνο μου. Όχι γιατί είχα άγχος για το αν θα περάσω αλλά γιατί δεν άντεχα την πίεση. Όσο προετοιμασμένος κι αν είσαι ακόμα και την τελευταία στιγμή νιώθεις την ανάγκη να μελετήσεις λίγο περισσότερο μήπως υπολείπεται κάτι. Αυτό όμως είναι μόνο μέσα στο μυαλό μας εκείνη την περίοδο της ζωής μας. Έχοντας τις βάσεις και με σωστή δουλειά όλη τη χρονιά, φρόντισα και κατάφερα να μην στερούμαι τίποτα από τον ελεύθερό μου χρόνο. Αυτό με βοήθησε να μην κουραστώ στο τέλος που έπρεπε να δώσω τον καλύτερο μου εαυτό.

...για την συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου!

Τη σχολή μου την επέλεξα καθώς σαν παιδί επισκεπτόμουν ένα πρόσωπο από το οικογενειακό μου περιβάλλον που εργαζόταν σε ένα παρόμοιο χώρο και μου άρεσε το κλίμα, ο χώρος εργασίας και αυτό που έβλεπα να προσφέρουν. Ήταν η πρώτη μου επιλογή σαν σχολή χωρίς δεύτερη σκέψη γιατί με είχε κερδίσει ο ιατρικός χώρος και θεωρώ πολύ τυχερό κάποιον που μπορεί να προσεγγίσει και να γνωρίσει τον μελλοντικό του εργασιακό χώρο.

...για τις σπουδές και τη φοιτητική ζωή!

Εργαζόμουν από το πρώτο έτος της σχολής και τα πιστεύω μου δεν άλλαξαν ποτέ. Γινόμουν κάθε μέρα και πιο χρήσιμη, η εμπειρία μου τελειώνοντας ήταν πολύ μεγαλύτερη ενώ παράλληλα μου ανοίχτηκαν πολλοί δρόμοι στην αγορά εργασίας. Αυτά που μαθαίνεις τελειώνοντας μία σχολή είναι τα μισά από αυτά που θα μάθεις αν ασχοληθείς συστηματικά με το επάγγελμα που έχεις διαλέξει. Οι πληροφορίες που συλλέγεις ποικίλουν και σε βοηθούν να συνειδητοποιήσεις αν θέλεις να συνεχίσεις αυτό που έχεις διαλέξει ή να ασχοληθείς με κάτι διαφορετικό που ούτε καν είχες σκεφτεί καθώς γνωρίζεις κόσμο και από άλλα επαγγέλματα. Εγώ ευτυχώς δεν άλλαξα γνώμη, αντίθετα ήμουν κάθε μέρα όλο και πιο σίγουρη!

...για την πρώτη μέρα στη δουλειά!

Ξεκίνησα να εργάζομαι το πρώτο μήνα που μπήκα στη σχολή και η πρώτη μου μέρα ήταν ιδιαίτερη αφού έπρεπε ξαφνικά να ενταχθώ στον εργασιακό κόσμο και να ζω με ωράρια ξεχνώντας ατελείωτες μέρες ''ελευθερίας''. Το να συνδυάσεις εργασία και σπουδές δεν είναι καθόλου εύκολο. Μετά από έξι χρόνια όμως η εμπειρία μου μπορεί να σας πει ότι τα μειονεκτήματα είναι πολύ λιγότερα από τα πλεονεκτήματα. Ακόμα και οι δυσκολίες μου δίδαξαν πολλά και κατάφερα να έχω αρκετά γρήγορα οικονομική ανεξαρτησία, εργασιακή εμπειρία, επαγγελματικό προφίλ και πολύ καλό βιογραφικό.

...για την αγορά εργασίας πάνω στο συγκεκριμένο αντικείμενο!

Οι προοπτικές που υπάρχουν επιλέγοντας να γίνεις οπτικός/οπτομέτρης είναι πάρα πολλές αρκεί να τελειώσεις σε δημόσια σχολή. Οι εταιρίες εμπορίας φακών, τα εργοστάσια, τα οφθαλμολογικά κέντρα και τα οπτικά καταστήματα είναι μερικοί από τους τομείς που μπορείς να ασχοληθείς ενώ είσαι ο μοναδικός που έχεις άδεια για να ξεκινήσει την λειτουργία του ένα οπτικό κατάστημα. Η προκατάληψη που υπάρχει απέναντι στο επάγγελμα είναι πως δεν προκύπτεις πτυχιούχος πανεπιστημίου αλλά ΤΕΙ. Κάνεις όμως δεν γνωρίζει με τι ασχολείσαι τελειώνοντας, πόσοι δρόμοι σου ανοίγουν παράλληλα με τις σπουδές σου και πόσο ανεξάρτητος μπορείς να γίνεις έχοντας τόσες επιλογές για να εργαστείς τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Σε όλες τις χώρες της ευρωπαϊκής ένωσης αλλά και στην Αμερική ο οπτομέτρης μπορεί να εξετάσει τον ασθενή και να του χορηγήσει την συνταγή για τα γυαλιά. Εάν διαγνώσει κάποιο παθολογικό πρόβλημα τον παραπέμπει στον οφθαλμίατρο. Το μεταπτυχιακό δεν είναι απαραίτητο για να γίνεις καταξιωμένος επαγγελματίας αλλά σίγουρα απαραίτητο αν θες να εργαστείς στο εξωτερικό ή να διδάξεις στα ΤΕΙ. Είναι όμως κάτι που αργά ή γρήγορα όλοι θέλουν να κάνουν αφού η φύση της δουλειάς σε ωθεί να μάθεις όλο και περισσότερα ειδικά αν βρίσκεσαι στον ιατρικό χώρο.

Δέσποινα, γιατί να σπουδάσει κάποιος το επάγγελμά σου;

Για να σπουδάσει κάποιος το επάγγελμα μου πρέπει να του αρέσει ο ιατρικός χώρος και η ανεξαρτησία χωρίς να είσαι για μια ζωή υπάλληλος αν θέλεις να ασχοληθείς με το εμπορικό κομμάτι. Στην πρώτη περίπτωση είναι ένα καθαρό παραϊατρικό επάγγελμα με κύρος και στην δεύτερη είναι ελεύθερο ανεξάρτητο επάγγελμα. Και στις δύο περιπτώσεις έχεις μια πολύ καλή σταδιοδρομία.

Αν γυρνούσες το χρόνο πίσω τι θα άλλαζες;

Θα άλλαζα, μάλλον, την ποσότητα των ωρών που δούλευα κατά τη διάρκεια των σπουδών μου. Αυτό γιατί δεν γνώρισα, αυτό που ονομάζουμε "φοιτητική ζωή". Ήταν όμως το μοναδικό μειονέκτημα αφού στο τέλος αποδείχθηκε ότι είχα κερδίσει πολλά περισσότερα από κάποιον που σπούδαζε πιο ξέγνοιαστα.

 

 

Copyright © 2016 - All Rights Reserved - CareerInProgress.gr