Επιστολή στον Υποψήφιο Φοιτητή

*της Βάσιας Γιαννακοπούλου

Αγαπητέ/ή Φοιτητή/τρια, ελπίζω να αποδέχτηκες με πείσμα και αφοσίωση τη Πρόκληση της Συμπλήρωσης Μηχανογραφικού Δελτίου και του σχεδιασμού Ακαδημαϊκής Σταδιοδρομίας. Οι περισσότεροι υποψήφιοι αντιλαμβάνονται μόνο μετά το τέλος της, πόσο απαιτητική και χρονοβόρα είναι.

epistoli-ston-ypopsifio-foititi

Μη σε ξαφνιάζει η επιλογή αυτής της χρονικής στιγμής για να σου γράψω. Είναι η πιο κατάλληλη και μάλλον η πιο ουσιαστική. Επέλεξα να μη σε «ενημερώσω» μέσα στην περίοδο της Συμπλήρωσης για το σκαμπανέβασμα των βάσεων ή για «τις σχολές με τη μεγαλύτερη απορρόφηση εργασίας». Δεν θα σεβόμουν την προσπάθεια σου. Θα σε αποπροσανατόλιζα.

Η ανάλωση σε προγνωστικά και προβλέψεις θα σε έδιωχνε μακριά από αυτό που πραγματικά θα έπρεπε να κάνεις: συζητήσεις επί συζητήσεων για προγράμματα σπουδών, για πανεπιστημιακά και τεχνολογικά ιδρύματα και όχι προβλέψεις για τις βάσεις και τη ζήτηση "top" σχολών.

Δεν υπάρχουν "top" σχολές. Υπάρχουν μόνο «κατάλληλες» σχολές. Το σκουπίδι κάποιου μπορεί να είναι το διαμάντι κάποιου άλλου. ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΤΟ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΤΕΙ ΣΩΣΤΑ.

Κάθε χρόνο, αυτές τις μέρες γνωρίζω υποψηφίους που βλέπουν τα μόρια σα λεφτά και την επιλογή σχολής σαν την αγορά αυτοκίνητου. «Εάν έχεις πολλά μόρια είσαι πλούσιος. Εάν έχεις λίγα νιώθεις φτωχός. Εάν τύχει να είσαι πλούσιος αγοράζεις το πιο ακριβό αυτοκίνητο-σχολή, αυτό με τα περισσότερα λεφτά-μόρια.» Όλα λάθος.

Η ουσία εδώ είναι να επιλέξεις εκείνο το αυτοκίνητο-σχολή που δεν θα έχει σημασία να το δείξεις σε φίλους, συγγενείς και γνωστούς, κάνοντας μία βόλτα στην παραλιακή. Αλλά να επιλέξεις εκείνο το αυτοκίνητο- σχολή που θα σε μετακινεί για τα επόμενα 4 με 5 χρόνια. Δεν έχει σημασία αν θα είναι γρήγορο ή το πιο ακριβό σε σχέση με τα μόρια-λεφτά σου. Έχει σημασία να σου ταιριάζει και στο τέλος της διαδρομής να σε πάει εκεί που πραγματικά θέλεις!

Αυτό σημαίνει επιλέγω σπουδές. Αυτό σημαίνει επιλέγω προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών. Σημαίνει, επιλέγω το μέσο (αυτοκίνητο/σχολή) που θα με διοχετεύσει σε εκείνο το συγκεκριμένο κομμάτι της αγοράς εργασίας που έχω επιλέξει.

Η εμπειρία της περιόδου Συμπλήρωσης Μηχανογραφικού Δελτίου είναι μοναδική, ασύγκριτη και απαιτητική. Ο καταιγισμός πληροφοριών από τα media και το περιβάλλον σου αναμφίβολο στοιχείο, με εσένα κάπου ανάμεσα να προσπαθείς να ισορροπήσεις μεταξύ σωστού και λάθους.

Να θυμάσαι πως «κανένα πτυχίο δεν σε κάνει άνεργο ή εργαζόμενο. Πρέπει να γίνεις ζωντανός οργανισμός του τμήματος που θα εισαχθείς. Να ψαχτείς. Να ενεργοποιηθείς.» Γιατί: «η επιτυχία και η αποτυχία είναι όψεις του ίδιου νομίσματος. Μπορεί η φαινομενική «αποτυχία» σου στα μόρια να σε ενεργοποιήσει, να σε πεισμώσει και να αποκτήσεις άλλη δυναμική. Να θυμάσαι, όμως, πως ακόμα κι αν είναι επιτυχία. Είναι προσωρινή. Τον Οκτώβρη μετά την εγγραφή σου στη σχολή, ξεκινάς να προσπαθείς για την επιτυχία ξανά.»

Η συμπλήρωση Μηχανογραφικού Δελτίου είναι το σημείο που καταλαβαίνεις πώς δεν υπάρχουν εύκολες νίκες, ούτε γρήγορες απαντήσεις και πως ο σχεδιασμός της ακαδημαϊκής σταδιοδρομίας απαιτεί χρόνο, αφοσίωση και πάθος. Ξανά και ξανά.

Ξέρεις τι λένε. Η καριέρα μας δεν σταματά πότε τη συνέχειά της.

;)

Stay in Progress.

Τα όνειρά σου είναι η μεγαλύτερη ευχή μου.

* Η Βάσια Γιαννακοπούλου είναι Career & Academic Planning Coach, Επιστημονική Συνεργάτης της Career In Progress (www.careerinprogrees.gr)

 

 

 

Copyright © 2016 - All Rights Reserved - CareerInProgress.gr